9 C
Cluj
marți, aprilie 13, 2021
No menu items!

Ziua de Cluj | România începe vaccinarea cu serul de la Moderna. Cu ce se deosebește de cel produs de Pfizer/BioNTech

Must Read

Grecia își deschide granițele din 16 aprilie. În ce condiții pot românii călători și cum evită carantina la întoarcere

   Grecia îți deschide granițele începând cu data de 16 aprilie, au anunțat autoritățile. Românii care doresc să călătorească în...

Dejul, în șantier! Se modernizează trotuarele și drumurile de pe mai multe străzi. Ce zone sunt vizate?

   Primarul municipiului Dej, Costan Morar, a anunțat că mai multe lucrări de modernizare se află în curs de desfășurare...

În centrele de vaccinare din România va fi administrat, începând din această săptămână, și vaccinul anti-COVID-19 produs de compania Moderna.

Miercuri vor fi distribuite în centrele din ţară 26.210 de doze de vaccin Moderna, pentru vaccinarea, cu prima doză, a persoanelor planificate în platforma de programare, iar începând de joi, 4 februarie, va începe administrarea acestuia, alături de serul de la Pfizer/BioNTech. Preşedintele Comitetului Naţional de Vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a afirmat că numărul insuficient de vaccinuri, dar și disproporția dintre dozele Pfizer-BioNTech și Moderne nu permit să li se dea românilor posibilitatea de a alege cu ce ser să fie vaccinați. Acest lucru se ia în calcul pentru viitor, când vor fi suficiente doze.

„Cred că la momentul actual trebuie să luăm în calcul factorul limitativ legat de disponibilitatea acestor vaccinuri. În condiţiile în care ai o inechitate între disponibilitatea vaccinurilor de la Pfizer şi disponibilitatea vaccinurilor de la Moderna (….), o să se creeze o dezorganizare completă la nivelul centrelor de vaccinare şi va fi o modalitate prin care fiecare, ca la supermarket, să ceară anumite vaccinuri. Trebuie să înţelegem ca aceste vaccinuri sunt administrate în baza unor recomandări medicale, plecând de la nişte indicaţii şi contraindicaţii şi respectând întocmai recomandările din rezumatul caracteristicilor produsului. Vaccinarea este un act medical şi decizia finală rămâne a personalului medical, a medicului din centrul de vaccinare, în funcţie de disponibilitatea vaccinurilor pe care o are la cel moment”, a declarat Valeriu Gheorghiţă, întrebat de ce nu pot alege vaccinul cei care se vaccinează, potrivit Agerpres.

Care sunt diferenţele dintre vaccinul Pfizer/BioNTech şi vaccinul Moderna

La fel ca vaccinul Pfizer/BioNTech, vaccinul Moderna determină sistemul imunitar să atace coronavirusul prin introducerea unui fragment din codul genetic al virusului. 

În ceea ce privește eficiența, vaccinul Moderna a înregistrat o eficienţă de 94,5% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de 7 săptămâni de la administrarea celei de-a doua doze, conform FDA.

Vaccinul Pfizer/BioNTech a înregistrat o eficienţă de 95% în prevenirea Covid-19 în cazul celor care au fost urmăriţi în medie timp de două luni de la administrarea celei de-a doua doze.

Cele două vaccinuri diferă și când vine vorba de conservare. Vaccinul Pfizer/BioNTech are nevoie de temperaturi de între -60 şi -80 de grade C, în timp ce serul dezvoltat de Moderna are nevoie de o temperatură de -20 de grade C.

În afara super-congelatoarelor, vaccinul de la Pfizer/BoiNTech poate fi păstrat 5 zile în frigider , în timp ce cel de la Moderna până la 30 de zile. 

O altă diferența importantă este aceea că sunt cele de la Moderna sunt livrate în flacoane multidoză de câte 10 doze, nu 5 cât are vaccinul de Pfizer/BioNTech.

Conform analizelor FDA, niciunul dintre vaccinuri nu provoacă efecte adverse grave. Pacienții au prezentat o durere în zona înțepăturii, oboseală, dureri de cap, dureri musculare, frisoane și dureri ale articulațiilor. 

- Advertisement -

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

- Advertisement -

Latest News

Grecia își deschide granițele din 16 aprilie. În ce condiții pot românii călători și cum evită carantina la întoarcere

   Grecia îți deschide granițele începând cu data de 16 aprilie, au anunțat autoritățile. Românii care doresc să călătorească în...

Dejul, în șantier! Se modernizează trotuarele și drumurile de pe mai multe străzi. Ce zone sunt vizate?

   Primarul municipiului Dej, Costan Morar, a anunțat că mai multe lucrări de modernizare se află în curs de desfășurare în câteva zone din oraș....

FOTO. Femeie din Baciu, rănită GRAV într-o EXPLOZIE în propria casă

   O femeie de 50 de ani a fost rănită grav după ce a avut loc o explozie în casa acesteia. Victima a fost intubată,...
- Advertisement -

More Articles Like This

- Advertisement -